Tancar
46702 continguts | Actualització: 27-02-2024
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Topònims amb article

1. Tot i que la majoria de noms de poblacions van sense article (Girona, Tarragona, Castelló, Lleida, Cadaqués, Reus, París, Londres, Viena, Nàpols, Moscou, Nova York, etc.), l'article té un ús considerable en la toponímia (el Pont de Suert, l'Hospitalet de Llobregat, el Masnou, es Castell, l'Alguer, el Caire, la Corunya, la Meca, etc.).

2. Els noms de comarques porten article, excepte Osona: la Selva, el Maresme, la Garrotxa, etc.

3. Els noms de cims i muntanyes poden dur article (el Puigmal, el Montseny) o no dur-ne (Montserrat).

4. Els noms de rius porten article: el Segre, el Xúquer, el Rin, etc.

Els rius catalans porten tots l'article masculí, tret dels casos següents: la Bassa, la Canta-rana, la Castellana, la Llavanera, la Muga, la Mugueta, la Noguera (de Cardós, de Tor, de Vallferrera, Pallaresa, Ribagorçana), la Ribereta, la Riberola, la Sosa (de Peralta, de Sanui), la Tet, la Tordera, la Valira (d'Encamp, d'Ordino, del Nord, de Castanesa, de Cornudella), la Garona (era Garona, en aranès).

5. En alguns casos, el nom de rius i de comarques inclòs en topònims va precedit d'article, però en d'altres no (cal consultar sempre fonts oficials): Cornellà del Terri, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Llorenç de la Muga, Bellver de Cerdanya, Granyena de les Garrigues, les Borges del Camp, Sant Fruitós de Bages, etc.

6. Fora de context, en llistes, mapes i similars, en general prescindim de l'article i escrivim Canadà, Uruguai, Xina i Argentina, per exemple, però dins d'una frase escrivim els habitants del Canadà, les exportacions de l'Uruguai, un viatge a la Xina, el govern de l'Argentina, etc.

D'altra banda, l'ús de l'article també varia segons el topònim de què es tracti: hi ha noms que semblen exigir-lo sempre (l'Equador, el Perú, el Senegal, el Japó, l'Índia, el Marroc, el Vaticà), d'altres el rebutgen (Catalunya, Andorra, França, Anglaterra, Egipte, Bòsnia) i amb d'altres més aviat hi ha tendències en un sentit o un altre, o simplement hi ha fluctuacions igualment vàlides (Àfrica o l'Àfrica, Aragó o l'Aragó).

7. En càirons de localització i contextos aïllats similars, que demanen l'estalvi de caràcters, ometem també l'article quan el nom d'una comarca o país segueix, sovint entre parèntesis, el nom d'un municipi o altre topònim:

el Masnou (Maresme)
Bagdad (Iraq)
Lima (Perú)

Més informació: GIEC (16.3.1.2b).

Gènere i nombre dels topònims

Tot / mig [+ topònim]

Topònims amb article: majúscules

Segueix-nos a...