Tancar
41892 continguts | Actualització: 16-05-2021
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

proper | propera

Etiquetes
»  ús abusiu  ús abusiu
Etiquetes
»  ús abusiu  ús abusiu

Terme que, tant en el llenguatge periodístic com en el camp dels diàlegs (especialment en les traduccions), substitueix massa sovint expressions genuïnes i pot acabar encarcarant el registre. 

1. En les expressions de temps, tenim solucions com (el mes) que ve o (la setmana) vinent / entrant (en comptes de les formes el mes proper o la propera setmana).

La distinció nit passada / nit propera es fa sovint amb el temps verbal: Aquesta nit ha fet calor / Aquesta nit anirem de festa (en comptes de La propera nit anirem de festa). El temps verbal ja indica de quina nit parlem.

El mateix passa amb Nadal passat / Nadal proper i expressions semblants: Per Nadal el vam anar a veure / Per Nadal el veurem o bé Aquest abril hi anirem (en comptes de dir El proper Nadal el veurem o El proper abril hi anirem).

2. En les expressions d'espai, podem dir, per exemple, Giri a la primera cantonada o Treballa en un quiosc a prop (Giri a la propera cantonada, Treballa en un quiosc proper).

3. En les expressions de successió, podem dir Una altra vegada en demanaré més o Fixeu-vos en el capítol següent i no necessàriament La propera vegada en demanaré més o Fixeu-vos en el proper capítol.

passat

Traducció i doblatge: pobresa expressiva

Segueix-nos a...