Continguts: 47541

Connectius en els cognoms: "de", "de la", "van", "von", etc.

Com a norma general, per reproduir un nom de persona seguim els criteris establerts a Transcripcions gràfiques de noms propis.

Si constatem vacil·lacions de majúscules i minúscules en els connectius que precedeixen alguns cognoms (preposicions i altres partícules), seguim aquestes orientacions generals:

1. El connectiu que apareix en alguns cognoms (de, de la, van, von, etc.) s'escriu amb minúscula quan apareix el nom complet i amb majúscula quan només se cita el cognom.

Eugeni d'Ors (però: D'Ors)
Núria de Gispert
(però: De Gispert)
Vicente del Bosque (però: Del Bosque)
Iván de la Peña (però: De la Peña)
Javier de la Rosa (però: De la Rosa)
Frenkie de Jong
(però: De Jong)
Paulo da Silva (però: Da Silva)
Jonathan dos Santos (però: Dos Santos)
Louis van Gaal (però: Van Gaal)
Ursula von der Leyen (però: Von der Leyen)
Ossama bin Laden (però: Bin Laden)

Si el cognom només porta article (sense preposició), s'escriu amb majúscula: Tristán La Rosa, Jesús Las Heras.

2. Amb l'article al- o el- que apareix en la transcripció d'alguns noms àrabs també se segueix habitualment la norma general (Bashar al-Assad, però Al-Assad).

3. En els noms francesos, s'escriuen amb majúscula els connectius La, Le, Les, Des, Du (Jean-Marie Le Pen, Édouard Du Puy). La resta de connectius segueixen habitualment la norma general (Charles de Gaulle, però De Gaulle).

4. En els noms anglosaxons, s'escriuen amb majúscula els connectius De, Mac i O' (Brian De Palma, John Mac Master, Shirley MacLaine, Michael McDonald, Shaquille O'Neal).  

5. En els noms italians contemporanis, s'escriuen amb majúscula tots els connectius (Massimo D'Alema, Antonio Di Pietro).

6. En els noms flamencs contemporanis, habitualment s'escriuen amb majúscula tots els connectius (Willy De Clercq, Bart De Wever, Greg Van Avermaet).

7. Cal tenir en compte que no tots els cognoms amb connectiu el mantenen quan s'escriuen sols. La majoria, sí (De Gaulle, Van Gogh), però n'hi ha que no (Beethoven, Falla, Sagarra, Pedrolo). I hi ha casos a mig camí, en què tan habitual sol ser una forma d'anomenar-los com l'altra (Von Karajan, Karajan; De Dalmases, Dalmases).

Continguts: 47541
ésAdir