Tancar
46509 continguts | Actualització: 10-12-2023
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Xifres romanes

Les convencions gràfiques següents estan pensades per a textos que s'han de publicar per escrit. Pel que fa als subtítols de la televisió, caldrà aplicar-hi les normes específiques corresponents. Als textos orals, pensats per ser llegits, el criteri serà sempre adaptar aquestes orientacions amb tanta flexibilitat com calgui en cada context per evitar errors i vacil·lacions en la lectura en veu alta (més informació: manual d'ús del llibre d'estil de la ccma).

1. Fem servir les xifres romanes en els casos tradicionals o convencionals: en els noms de reis i papes, dinasties, segles i quan formen part dels noms oficials de congressos, fires, simposis i similars.

Felip VI
Pius XII
la XVIII dinastia faraònica
el segle XXI
XIX Congrés de Pediatria

2. Com que ja són ordinals, evitem la lletra final de l'ordinal corresponent (no escrivim XIXè Congrés de Pediatria ni IIa Guerra Mundial, per exemple).

3. En textos exclusivament orals evitem les xifres romanes. Més informació: manual d'ús del llibre d'estil de la ccma.

4. Els ordinals superiors a deu, escrits en xifres romanes, els llegim generalment com a cardinals:

Pius XII ("dotze")
Lluís XIV ("catorze")
Benet XVI ("setze")

5. En el cas dels numerals de les dinasties, optem per llegir l'ordinal anteposat en l'interval de l'1 al 10 (primera/quarta/desena dinastia), i indistintament l'ordinal anteposat o el cardinal posposat a partir de l'11 (onzena dinastia o dinastia onze, divuitena dinastia o dinastia divuit, vint-i-unena dinastia o dinastia vint-i-u).

Xifres i lletres: numerals

Segueix-nos a...