1. D'acord amb el Termcat, com a norma general escrivim amb minúscula i sense marca tipogràfica (ni cometes ni cursiva) els noms de varietats vegetals (fruita, verdura, etc.):
arròs basmati
enciam trocadero
pera blanquilla
pera conference
poma golden
poma starking
Se segueix el mateix criteri amb les varietats vitivinícoles (vi, raïm, etc.):
albarinyo
cabernet sauvignon
merlot
parellada
riesling
2. En el cas que el nom d'una varietat contingui un nom propi de lloc o de persona que actua com a complement, aquest nom propi s'escriu amb majúscula inicial: tomàquet de Mutxamel.
Amb minúscula les denominacions genèriques derivades d'un nom propi:
un vi del Priorat = un (vi) priorat
un vi del Penedès = un (vi) penedès
un vi de La Rioja = un (vi) rioja
un formatge de Rocafort = un (formatge) rocafort
un formatge de Camembert = un (formatge) camembert
un formatge de la Garrotxa = un (formatge) garrotxa
Més informació: GIEC (14.2.2 i 14.6.3b).
3. Amb majúscula les paraules significatives de les denominacions d'origen registrades. Les formes abreujades, sense punts: DO, DOP, DOQ, IGP, etc.:
la Denominació d'Origen Pla i Llevant de Mallorca = la DO Pla i Llevant de Mallorca
la Denominació d'Origen Cava = la DO Cava
la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà = la DOP Oli de l'Empordà
la Denominació d'Origen Qualificada Priorat = la DOQ Priorat
la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans = la IGP Vedella dels Pirineus Catalans
la Indicació Geogràfica Protegida Formatge Garrotxa = la IGP Formatge Garrotxa