Tancar
35883 continguts | Actualització: 23-06-2017
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Lèxic: orientacions d'ús

L' no és un diccionari general (no pretenem recollir totes les paraules d'ús comú del català, amb totes les accepcions o significats possibles). Sempre amb l'última edició del "Diccionari de la llengua catalana" de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) com a punt de referència, en aquest apartat només registrem aquells termes que comprovem que generen dubtes d'ús als nostres mitjans de comunicació i només en recollim les accepcions conflictives. Per a informacions complementàries (definicions exhaustives de cada paraula, per exemple), remetem als diccionaris i recursos en línia de l'apartat Enllaços externs.

 1. El contingut de les entrades seleccionades a l'apartat Lèxic va sempre precedit d'alguna de les sis orientacions d'ús següents:
  • Ús general: paraules i expressions que podem fer servir en les nostres emissions, tant en espais de to formal (informatius, documentals, debats, etc.) com informal.
  • Ús restringit: paraules i expressions específiques del llenguatge col·loquial, admissibles en espais informals i habituals sobretot en els diàlegs.
  • Ús inadequat: paraules i expressions arcaïtzants o excessivament literàries (més informació: manual d'ús del llibre d'estil de la ccma).
  • Ús abusiu: paraules i expressions que sovint s'utilitzen d'una manera gairebé exclusiva o estereotipada, en detriment d'altres possibilitats que convé no oblidar.
  • Ús correcte / ús incorrecte: paraules i expressions que no sempre s'usen en el seu significat precís.
  • No admissible: paraules i expressions que no apareixen al diccionari normatiu i que considerem incorrectes en qualsevol context. Les marquem amb un asterisc (*).
 2. Informacions addicionals:

  Etiquetes que poden acompanyar les orientacions d'ús anteriors:

  • No recollit al DIEC: paraules, o accepcions de paraules, admeses a l' i que no consten a l'edició actual del "Diccionari de la llengua catalana" de l'Institut d'Estudis Catalans.
  • Recollit al DIEC: paraules, o accepcions de paraules, admeses a l' i que posteriorment l'Institut d'Estudis Catalans ha recollit a la segona edició del "Diccionari de la llengua catalana" (DIEC2, publicat en paper el 29 de març del 2007 i actualitzat en revisions posteriors).
  • Cometes o cursiva: paraules que escrivim amb marca tipogràfica, és a dir, entre cometes o en cursiva (més informació). Les marquem amb la icona .

Accés a totes les entrades de l'apartat Lèxic

Segueix-nos a...