Tancar
36490 continguts | Actualització: 23-01-2018
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Noms i adreces de webs

1. S'escriuen sense marca tipogràfica (ni cometes ni cursiva).

2. Per referir-nos a un web se sol seguir el model Servidor.domini, amb majúscula inicial, en rodona, sense accents i sense espais. Si la referència tanca una frase, s'hi posa el punt final.

  Una informació d'ElNacional.cat.

3. Quan es vol donar l'adreça d'un web d'una manera més completa, s'escriuen les tres ves dobles (www), el nom del servidor (per exemple, ccma) i el domini (.cat, .com, .net, .org, .edu, etc.), tot amb minúscules, sense accents i sense espais. Si la referència tanca una frase, s'hi posa el punt final.

  El web de la CCMA és www.ccma.cat.

4. Si la informació ha de ser encara més concreta, es pot escriure l'adreça URL sencera. Al davant de tot hi va el protocol (http//:, https//:) i després del domini hi poden anar altres elements que remeten a una pàgina concreta.

  http://www.ccma.cat/324

5. Quan parlem de mitjans de comunicació digitals que tenen també versió impresa, radiofònica o televisiva, se sol distingir entre els dos noms: una cosa és el diari "El País" i una altra el web ElPais.com, al qual també ens podem referir dient el web d'"El País".

  ElPais.com és la versió digital del diari "El País".
  ElPuntAvui.cat
  és la versió digital del diari "El Punt Avui".

6. En el cas d'empreses o mitjans exclusivament digitals, ens hi podem referir amb el nom de la marca, sense que calgui posar-hi el nom del domini. Com que en aquest cas no es tracta de l'adreça web sinó del nom del mitjà, s'hi escriuen els accents, els espais i les majúscules que pertoquin.

  Si no ho trobeu al diccionari, busqueu-ho al Google.
  Vilaweb estrena una versió en anglès.
  Una notícia publicada a Publico.es. / Una notícia publicada a Público.

7. De vegades els noms d'empreses o mitjans digitals estan constituïts per diverses paraules enganxades, sense espai entremig, i s'indica on comença cada element per mitjà d'una majúscula. Altres vegades s'hi barregen elements de tractament tipogràfic divers, com ara paraules senceres combinades amb lletres aïllades amb minúscula, sigles amb majúscula o números. En aquests casos, com a norma general, reproduïm la forma triada per l'empresa, sempre que la mateixa empresa sigui coherent i presenti una forma única.

  Aquest vídeo el podeu veure a YouTube i a MySpace.
  SharedTalk era molt semblant a FriendsAbroad.
  El web de TR3SC és www.tresc.cat.

8. Quan el primer element és el prefix e o i, indicador de l'àmbit d'internet, sovint (però no sempre) aquesta primera lletra va amb minúscula i seguida d'un element començat amb majúscula. Com a norma general, reproduïm la forma triada per l'empresa en cada cas. Exemples: iCat, eBay, E-notícies.

Segueix-nos a...