Tancar
37348 continguts | Actualització: 19-07-2018
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Noms i adreces de webs

1. Sense marca tipogràfica (ni cometes ni cursiva).

2. Per referir-nos a un lloc web podem seguir el model Servidor.domini, amb majúscula inicial, en rodona, sense accents i sense espais. Si la referència tanca una frase, hi posem el punt final:

Una informació d'ElNacional.cat.

3. Si volem donar una adreça web d'una manera més completa, podem escriure les tres ves dobles (www), el nom del servidor (per exemple, ccma) i el domini (.cat, .com, .net, .org, .edu, etc.), tot amb minúscules, sense accents i sense espais. Si la referència tanca una frase, hi posem el punt final:

El web de la CCMA és www.ccma.cat.

Si la informació ha de ser encara més concreta, podem escriure l'adreça URL sencera. Al davant de tot hi va el protocol (http//:, https//:) i després del domini hi poden anar altres elements que remeten a una pàgina determinada:

http://www.ccma.cat/324

4. Quan parlem de mitjans de comunicació digitals que tenen també versió impresa, radiofònica o televisiva, podem distingir entre els dos noms: una cosa és "El País" (diari) i una altra ElPais.com, al qual també ens podem referir dient el web d'"El País":

ElPais.com és la versió digital del diari "El País".
ElPuntAvui.cat
és la versió digital del diari "El Punt Avui".

5. En el cas d'empreses exclusivament digitals, ens hi podem referir amb el nom de la marca, sense que calgui posar-hi el nom del domini.

Com que en aquest cas no es tracta de l'adreça web, hi escrivim els accents, els espais i les majúscules que pertoquin:

Vilaweb estrena una versió en anglès.
Una notícia publicada a Publico.es. / Una notícia publicada a Público.

6. De vegades aquests noms estan constituïts per diverses paraules enganxades, sense espai entremig, i s'indica on comença cada element per mitjà d'una majúscula.

Altres vegades s'hi barregen elements de tractament tipogràfic divers, com ara paraules senceres combinades amb lletres aïllades amb minúscula, sigles amb majúscula o números.

En aquests casos, com a norma general, reproduïm la marca triada per l'empresa, sempre que la mateixa empresa sigui coherent i presenti una forma única:

Aquest vídeo el podeu veure a YouTube i a MySpace.
SharedTalk era molt semblant a FriendsAbroad.
El web de TR3SC és www.tresc.cat.

7. Quan el primer element és el prefix e o i, indicador de l'àmbit d'internet, sovint aquesta primera lletra va amb minúscula i seguida d'un element començat amb majúscula. Altres vegades va amb majúscula i seguida d'un guionet. Com a norma general, reproduïm la marca triada per l'empresa en cada cas: iCat, eBay, E-notícies.

Marca tipogràfica

Majúscules i minúscules

Segueix-nos a...