Tancar
36249 continguts | Actualització: 22-11-2017
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Criteris d'apostrofació

 1. En general, les formes del singular de l'article definit (el, la) es redueixen a l' (ela + apòstrof) davant una paraula que comenci en vocal o hac muda: l'aigua, l'eina, l'Índia, l'orgull, l'home, l'Uruguai, l'urna. També s'apostrofa la preposició de: d'aigua, d'home, etc.

  Davant els mots femenins que comencen en i o u àtones, precedides o no d'una h, l'article femení la no s'apostrofa.

   la hipòtesi, la història, la humanitat, la humitat, la independència, la informació, la intel·ligència, la intimitat, la Irene, la Isabel, la unitat, la universitat
  L'Institut d'Estudis Catalans ("Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana", II. Morfologia) considera admissible, només en registres informals orals, l'omissió de la vocal en la pronúncia de l'article femení davant i o u àtones: l(a) independència, l(a) universitat.
 2. No s'apostrofa en casos com el iode, el iogurt, el iugoslau, el Iemen, la iarda, la hienael ualabi, perquè el so representat per i o u en aquestes paraules no és vocàlic, sinó consonàntic.
 3. Com a excepcions, s'escriu la, sense apostrofar, davant de les tres paraules següents: la ira, la host i la una (referit a l'hora). Tampoc s'apostrofa davant del nom de les lletres (la e, la u, la efa) ni en el topònim neerlandès la Haia.
 4. En textos estrictament orals, optem per no apostrofar davant els derivats amb el prefix privatiu a-, en casos com la anormalitat / de anormalitat o la asimetria / de asimetria, per facilitar una lectura amb pausa que eviti possibles ambigüitats. En textos escrits, d'acord amb la normativa, apostrofem: l'anormalitat, l'asimetria.
 5. No s'apostrofa davant paraules compostes com les següents, perquè l'accent del primer element és secundari: la Indoxina, la infraestructura, la intercontinental.
 6. Els numerals segueixen les normes d'apostrofació: l'u, l'1, l'onze, l'11.
 7. S'apostrofa davant els manlleus catalanitzats sense hac aspirada: l'haixix, l'handbol, l'hoquei. No s'apostrofa, en canvi, davant les paraules que mantenen la hac aspirada: el hawaià.
 8. No s'apostrofa l'article femení la ni la preposició de davant una essa líquida. Però sí l'article masculí: la Scala de Milà (article femení), de Stalin (preposició de), l'Sporting (article masculí).
 9. Davant de marca tipogràfica (cometes o cursiva), o símbols especials (l'arrova o el coixinet en xarxes socials com Twitter), seguim la norma general d'apostrofació.
   El va titllar d'"impotent"
   L'"Ara" va publicar ahir la notícia
   De l'"Aloma", de Mercè Rodoreda, se n'han fet moltes reedicions
   L'autor d'"A quatre grapes"
   Felicitats a l'@Homo_APM
    
 10. Davant de noms propis d'entitats, organismes, marques, grups, etc. començats amb article, la preposició de s'apostrofa (i no es contrau amb l'article, com tampoc s'hi contrau qualsevol altra preposició que hi pugui haver):
   L'últim disc d'Els Catarres
   Aquest llibre només es ven a El Corte Inglés
 11. No s'apostrofa davant de símbols:
   3 milions de €
 12. Apostrofació davant d'abreviatures
 13. Apostrofació davant de sigles
Segueix-nos a...