Tancar
36667 continguts | Actualització: 22-02-2018
El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
cerca cerca avançada
general pel·lícules
Imprimir

Criteris d'apostrofació

1. Com a norma general, les formes del singular de l'article definit (el, la) es redueixen a l' (ela + apòstrof) davant una paraula que comenci en vocal o hac muda: l'aigua, l'eina, l'Índia, l'orgull, l'home, l'Uruguai, l'urna. També s'apostrofa la preposició de: d'aigua, d'home, etc.

2. Davant dels mots femenins que comencen en i o u àtones, precedides o no d'una h, l'article la no s'apostrofa:

la hipòtesi, la història, la humanitat, la humitat, la independència, la informació, la intel·ligència, la intimitat, la Irene, la Isabel, la unitat, la universitat

L'Institut d'Estudis Catalans ("Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana", II. Morfologia) considera admissible, només en registres informals orals, l'omissió de la vocal en la pronúncia de l'article femení davant i o u àtones: l(a) independència, l(a) universitat.

Tampoc s'apostrofa l'article la davant paraules compostes com les següents, perquè l'accent del primer element és secundari: la Indoxina, la infraestructura, la intercontinental.

3. No s'apostrofa en casos com el iode, el iogurt, el iugoslau, el Iemen, la iarda, la hiena, perquè el so representat per i o u en aquestes paraules no és vocàlic, sinó consonàntic.

4. Com a excepcions, s'escriu la, sense apostrofar, en aquests tres casos: la ira, la host i la una (referit a l'hora). Tampoc s'apostrofa davant del nom de les lletres (la e, la u, la efa) ni en el cas del topònim neerlandès la Haia.

5. En textos estrictament orals, optem per no apostrofar davant els derivats amb el prefix privatiu a-, en casos com la anormalitat / de anormalitat o la asimetria / de asimetria, per facilitar una lectura amb pausa que eviti possibles ambigüitats. En textos escrits, d'acord amb l'ortografia normativa, apostrofem: l'anormalitat, l'asimetria.

6. Davant dels numerals, se segueix la norma general: l'u, l'1, l'onze, l'11.

7. Davant manlleus començats per hac, no s'apostrofa si és aspirada: el hawaià. S'apostrofa si és hac muda: l'haixix, d'handbol, l'hoquei.

8. Davant d'una essa líquida, no s'apostrofa l'article femení la ni la preposició de. Però sí l'article masculí: la Scala de Milà (article femení), de Stalin (preposició de), l'Sporting (article masculí).

9. Davant de marca tipogràfica (cometes o cursiva), o símbols especials (l'arrova o el coixinet en xarxes socials com Twitter), seguim la norma general d'apostrofació.

El va titllar d'"impotent"
L'"Ara" va publicar ahir la notícia
De l'"Aloma", de Mercè Rodoreda, se n'han fet moltes reedicions
L'autor d'"A quatre grapes"
Felicitacions a l'@Homo_APM
 

10. Davant de noms propis d'entitats, organismes, marques, grups, etc. començats amb article amb majúscula, la preposició de s'apostrofa (i no es contrau amb l'article, com tampoc s'hi contrau qualsevol altra preposició que hi pugui haver):

L'últim disc d'Els Catarres
Aquest llibre només es ven a El Corte Inglés

11. No s'apostrofa davant de símbols:

3 milions de €

12. Apostrofació davant d'abreviatures

13. Apostrofació davant de sigles

Més informació: GIEC (16.3.1b).

L'article

Segueix-nos a...